Kazán leválás és beépítés

Vállalkozásom Budapest Zuglóban a Fogarasi park 3-4 és 5 sz. alatti 20 és 40 lakásos és a Fogarasi 47 sz.(27 lakás)alatti társasházakban fűtéskorszerűsítését végezte. 145 és 240KW-os UNICAL Modulex kondenzációs kazánok lettek beépítve. A két társasházat a 300méterre levő Fogarasi u.45 sz. alatti társasházban elhelyezett 3db ERKA 150KW-os hagyományos kéményes gázkazán fűtötte. A rendkívül magas fűtésszámla miatt kereset fel a közös képviselet. 

A Fogarasi park 5 sz. alatti társasházban minden lakásban hőmennyiség mérők lettek beépítve. A lakok nagy örömére az ablaknyitásos hőmérséklet szabályozás helyett a korszerű és gazdaságos termosztatikus szelepek lettek beépítve. Az átlagosan 50m2-es lakásokban októberben átlagosan 1,5m3 gáz fogyott naponta fűtésre!!!

A Fogarasi park 3-4 20lakásos társasház. Hőmennyiség mérő és termosztatikus szelep beépítésére nem maradt pénz. Ennek ellenére a kazánhoz tartozó időjárás követő szabályzó és a kazánprocesszor együtt nagyon gazdaságosan végzik a dolgukat.

Fogarasi út 47 sz társasházban is beétettünk egy UNICAL MUDULEX tip. Kondenzációs kazánt. A tavalyi 7,2 M forintos gázszámlát várhatóan 3,5 M forintosra cseréljük. A kazánok olyan kevés gázt fogyasztanak hogy 20m3 alatti gázmérőt kellet felszerelni. Azt jelenti hogy kis fogyasztók lettek. Az éves alapdíjuk megegyezik egy lakás alapdíjával(12.000.-/év). Az előző évben ez a költség kb 700.000.- volt!!( ez csak az alapdíj).

Egy pár szó a kazánról

Az Unical modul-kazán a burkolat alatt több önálló kondenzációs kazánból áll, gyárilag kaszkádkapcsolásban alkalmazva. A Modulex kazáncsoport burkolata alatt 48 kW-os kiskazánok (modulok) vannak, míg a SuperModulex kazáncsoport burkolata alatt 108 kW-os kazánok (modulok) vannak. És ha véletlenül kiáll hibára az egyik modul? Na és? A többi működik tovább! És ha véletlenül elromolna a kazáncsoportban lévı német KromSchröder szabályozó? Na és? A gyárilag alapállásból beépített tartalékszabályozóval minden modul tovább üzemeltetheti! A megrendeli jogosan szokta kérni a konkurenciáktól hogy 2 db kazán legyen és ne csak 1 db? Mert ha az egyik konkurens kazán esetleg elromlana, akkor még mindig ott a másik. Igen ám, de az Unical cég modul-kazánjainál a megrendeli eleve „több kazánt” kap a burkolaton belül, tehát ha elromlik belőlük 1, akkor még mindig tovább működik pl. 6 !!! Ugye ez egy komoly előny?! (Tud ilyet még valamelyik márka?)

Teljesítményszabályozás, azaz moduláció ~5 % ... 100 % között !!! Pl: a 900-as kazáncsoportnál
24 kW (nem elírás) és 894 kW közötti folyamatos teljesítményszabályozás van! (Tud ilyet még valamelyik márka?)

A kazántestekre min. 5 év a garancia. Hiszen az ötvözet olyan mint egy korszerű autó motorblokk ötvözete, így nem lehet rajta
rozsdafoltot okozni! És mivel az Unical modul-kazánokat amerikai toronyházakban is használják, ezért minden egyes modul min. 30 bar nyomást kell kibírjon! (Tud ilyet még valamelyik márka?)

A zajszint kevesebb, mint 49 dBA !!! Azaz csendesebb, mint egy városi könyvtár zajszintje.

Képek a cikkhez