Felület fűtés

A felületfűtés/-hűtés elnevezés hűen kifejezi azt, hogy az épületen belül, sőt azon kívül is szinte bármilyen felülettel megoldhatók a fűtési és hűtési feladatok. Az, hogy a kifejezésben nem szerepel a „sugárzó” szó, az egyáltalán nem baj, sőt nem is lenne helyes és pontos, hiszen legfeljebb sugárzó jellegről lehet beszélni. Az egyes felületek elhelyezésétől és az üzemelési paraméterektől függően különböző arányú konvektív hőleadás, illetve hőelvonás alakul ki. A felületfűtő/-hűtő rendszer is egy hidraulikai rendszer, a csővezetékben szivattyú által keringtetett víz télen fűt, nyáron hűt. A csővezeték hálózat egyben fűtési hő leadó, illetve hűtési hő elvonó felület is.

Mióta beszélhetünk a korszerű felületfűtésekről és miért?

Az első olajválság után, ha nem is azonnal, de nálunk is jelentkezett az a törekvés, hogy az épületek hőtechnikai tulajdonságait javítani kell.

Nem csak a kötelező érvényű szabvány előírások, hanem az energia árak eddigi és még várható további emelkedése is rákényszeríti az építtetőket arra, hogy a beépítésre kerülő épületszerkezetek (külső fal, padló, nyílászárók, tető) hőtechnikai tulajdonságait a lehető legjobbra válasszák. Ezáltal a téli hőszükséglet jelentősen csökken, amit a felületi fűtő rendszerrel szinte minden esetben ki lehet elégíteni.
Az egyre jobb hőszigeteléssel csökkenthető téli hőszükséglettel szemben a nyári hőterhelés jóval kisebb mértékben csökken, amit a tervezés során figyelembe kell venni.

A tervezés során helyiségenként kell meghatározni a fűtési és hűtési igényt, a rendelkezésre álló lehetőségek közül kiválasztott legmegfelelőbb felületek nagyságát, majd a regisztereket és a fűtő-hűtő köröket meghatározva kell kialakítani a közös fűtő-hűtő hálózatot.
A REHAU felület fűtő-hűtő rendszereket széles körben, szinte bármilyen új épület fűtő-hűtő rendszerénél részben vagy teljes mértékben szóba jöhető megoldásként lehet kezelni.
Felújítás során, ha az teljes körű, akkor úgy lehet kezelni, mint az új építkezést.

A porterhelés javítása 

A helyiségen belüli szabad levegő porrészecske tartalma rendkívül változó, mennyisége erősen függ az épület földrajzi elhelyezkedésétől, a környezeti porterhelést?l, az időjárási viszonyoktól, valamint természetesen a portalanítás gyakoriságától és módjától. 

A REHAU felület fűtő-hűtő rendszerrel a por mennyiségét nem tudjuk csökkenteni, de a szálló por okozta terhelés lényegesen kisebb, mint a konvekciós fűtés esetén, ezáltal az erre érzékeny emberek számára jobb élet lehetőséget lehet teremteni. A konvektív fűtő és hűtő berendezések apró, tagolt részeiben megtapadó por eltávolítása szinte lehetetlen, a padlófűtésnél sokat emlegetett "lebegő" por viszont könnyen látható és eltávolítható. A fal és mennyezet fűtésnél és hűtésnél még kisebb a por vándorlása.

Képek a cikkhez